A tejhelyettesítők tápanyag összetétele I.

A tej és a tejtermékek alapvető táplálékaink közé tartoznak. Szerepük van a megfelelő tápláltsági állapot fenntartásában, ellátnak energiával, calciummal, fehérjével, vitaminokkal, különösen a korai gyermekkorban. A tápszerek is tehéntejből készülnek, vagyis a csecsemő számára ez jelenti az első bevezetett élelmiszert.

A tej összetételére jellemző:

  • 3,5 % fehérje (80% kazein, 20% savóprotein)
  • 3-4% zsír (trigliceridek)
  • 4,6% szénhidrát (laktóz)
  • 1% ásványi só (calcium, foszfor, kalium, magnézium, natrium) és vitaminok (B1, B2, B6, retinol, carotin, tocoferol)
  • 88% víz

Napjainkban egyre nő a tejfehérje allergia gyakorisága, ill. egyre jobban terjed a vegán életforma, emiatt egyre nagyobb az érdeklődés a tejhelyettesítő alternatívák irányában. Sok szülő választ gyermekének növényi alapú tejhelyettesítőket, holott ezek nagy része nem biztosítja a csecsemők, kisdedek tápanyag szükségletét. Sajnos nagyon kevés kutatás áll rendelkezésre, mely a növényi tejhelyettesítők tápanyag összetételét vizsgálja.

Egy 2019-es olasz tanulmányban a szerzők összehasonlították a tejhelyettesítő alternatívák, azon belül a különböző állati tejek, továbbá egyes tápszerek és növényi tejhelyettesítők tápanyag összetételét. Mivel Magyarországon nem jellemző más állati tejek fogyasztása tejfehérje allergia esetén (mivel kereszt-allergéneknek tekinthetők), így jelen összefoglalóban csak a két utóbbi csoportba tartozó helyettesítőket tekintjük át.

Gyermekkorban a tejfehérje allergia a leggyakoribb étel allergén. Gyógyítása a szigorú tejmentes étrend tartása, vagyis a folyadéktej és a tejtermékek teljes elhagyása az étrendből. Ez azonban tudományos szempontból táplálkozási rizikótényezőnek tekinthető, mivel ezek az élelmiszerek jelentik a fehérje, a zsír, a calcium, a foszfor és a B12-vitamin fő forrását gyermekkorban.

Természetesen az anyatej a legoptimálisabb táplálék csecsemők esetén, és törekedni kell a minél hosszabb ideig tartó szoptatásra. Ha valamilyen ok miatt az anyatejes táplálásra nincs lehetőség, akkor 2 éves kor alatt hypoallergén tápszer bevezetése javasolt:

1. Extenzíven hidrolizált tehéntej alapú tápszer

Enzimatikus hidrolízis (a fehérjelánc enzimekkel történő „darabolása”) és a tejfehérjék ultrafiltrációja útján gyártott tápszer, amely táplálkozási szempontból megfelelő összetételű és jól tolerálható.

Az enzimatikus bontás eredményeként rövid fehérjeszakaszokat (specifikus peptid szekvenciákat) tartalmaz, így az esetek 5-10%-ban allergiás reakciót válthat ki. Ezért ez a tápszer nem javasolt azoknál a csecsemőknél, akiknél már a kizárólagos anyatejes táplálás mellett is voltak tejfehérje allergiás tünetei.

2. Aminosav alapú tápszer

Az aminosav alapú tápszerben nincsen fehérje, sem pedig rövid fehérjeszakaszok, hanem kizárólag a fehérjét alkotó aminosavak, amelyek nem váltanak ki immunológiai reakciót. Ez az első vonalbeli ajánlás tejfehérje allergiás csecsemők részére, valamint egyéb szakmai kondíciók esetén (pl. növekedés elmaradás, eozinofil sejtes nyelőcső, vagy bélgyulladás stb.).

3. Szója alapú tápszer

A szójaalapú tápszert jól tolerálják a tejérzékeny csecsemők. Manapság bizonyos aminosavakkal, vassal, cinkkel, calciummal és foszforral vannak kiegészítve az optimálisabb tápanyagellátás céljából.

Alumínium tartalma 50x nagyobb, mint az anyatej alumínium tartalma, s az extenzíven hidrolizált szójatápszeré még ennél is nagyobb, eléri az anyatej 80x-osát. Ki kell emelni azonban, hogy az elfogyasztott alumínium 95%-a nem szívódik fel a bélből, a vese pedig kiválasztja azt a felszívódott 5%-t, így a szójatápszerrel táplált csecsemők vérében nem magasabb az alumínium tartalom, mint az anyatejes babáknál. Hasonló adatok mondhatók el a mangántartalomról is.

A szójaalapú tápszer tartalmazott fitát-komponenst is, ami megakadályozta bizonyos mikrotápanyagok felszívódását, azonban manapság a szójatápszerekből teljes mértékben eltávolították a fitátokat.

Van azonban két nem elhanyagolható körülmény. Az egyik a szójafehérjében található izoflavonok jelenléte, amely a reproduktív szervekre hatva hormonális hatásokat válthat ki. A másik a génmódosított szója felhasználása a tápszer gyártása során.

E körülmények miatt a European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) és a the European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) a szójaalapú tápszer adását tejfehérje allergia esetén 6 hónapos kortól javasolja.

4. Rizs alapú hidrolizált tápszer

A rizs a legkevésbé allergén tápszer, az allergiás gyerekek kevesebb, mint 1%-a reagál rá. A hipoallergén tápszer hidrolizált rizsfehérjét tartalmaz, ami más aminosav összetételű, mint a tehéntejfehérje. A rizsfehérje esszenciális aminosavakban gazdag, néhányat azonban elégtelen mennyiségben tartalmaz az anyatejhez képest. Ezért ezt a tápszert aminosavakkal, vassal és cinkkel dúsítják. Annak ellenére, hogy számos tanulmány támasztja alá a biztonságukat, mégis csak második vonalbeli ajánlott tápszer tejfehérje allergia esetén.